Het huis isoleren is altijd een goed idee, want het is een investering die je kunt terugverdienen. Door te besparen op je stookkosten en dus je energierekening, maar je woning wordt ook meer geld waard als je die laat isoleren. Daarnaast draagt het isoleren van je woning bij aan een beter wooncomfort en je kunt de investering voor jezelf aantrekkelijker maken als je via de overheid de ISDE aanvraagt. In deze blog zoomen we dieper in op bodemisolatie kosten en wanneer je voor bodemisolatie kiest.
Wat is bodemisolatie kosten?
Bodemisolatie kosten is feitelijk het isoleren van de bodem van de kruipruimte van je woning. Het isolatiemateriaal wordt door jezelf of een expert in de kruipruimte gespoten, maar de bodem is ook vanuit een kruipruimte te isoleren. Het isolatiemateriaal heeft doorgaans wel een hoge isolatiewaarde van boven de 0,030 W/mK nodig en het moet ook vocht- en brandwerend zijn. Koudebruggen zijn helaas niet te vermijden, omdat er veel vocht in de kruipruimte aanwezig is. Maar met goede ventilatie kun je ze oplossen.
Wanneer is bodemisolatie een goed idee?
Bodem isolatie kan ervoor zorgen dat je vloerisolatie effectiever is. Zeker als er sprake is van veel kou en vocht. Ondanks dat de vloer geïsoleerd is, kunnen kou en vocht er nog steeds voor zorgen dat de isolatie weinig tot geen effect heeft. Met bodemisolatie kun je dus de effectiviteit verbeteren. Het helpt ook tegen vocht in huis en inherent daaraan kan je schimmelvorming voorkomen.
Een andere reden om voor bodemisolatie te kiezen, heeft te maken met het feit dat je de vloer niet kunt isoleren. Het komt zelden voor, maar het is mogelijk. In dit extreme geval heb je dus weinig opties om met de isolatie van de thermische schil van je woning aan de slag te gaan. Ondanks dat bodemisolatie alleen minder effectief is dan vloerisolatie, is het wel een goed alternatief als vloerisolatie dus echt niet kan worden gedaan.
Vloerisolatie mogelijkheden
Een vloer kan je op verschillende manieren isoleren. Bijvoorbeeld aan de onderkant door EPS isolatieplaten aan te brengen of je kan de leefvloer verwijderen en de constructievloer isoleren met EPS-parels, isolatieplaten of schuim. In sommige gevallen is het niet mogelijk om de vloer aan de onder- en bovenkant te isoleren en dan zit er helaas niets anders op dan voor bodem isolatie te kiezen. Het is minder effectief, maar het is ook weer beter om iets dan helemaal niets te doen.
Bijkomstige bodemisolatie kosten
Bij bodemisolatie kan je te maken krijgen met extra kosten. Bijvoorbeeld als het ventilatiesysteem vervangen of gerepareerd moet worden of om een kruipruimte uit te graven als die niet minimaal 50 centimeter hoog is. Ook een ontbrekend toegangsluik tot de kruipruimte zorgt voor extra bodemisolatie kosten, omdat een specialist dan een luik moet monteren. Deze werkzaamheden kunnen de kosten met enkele honderden tot duizenden euro’s verhogen. Desalniettemin heb je er ook profijt van en is bodemisolatie in de regel binnen 3 tot 5 jaar ook weer terug te verdienen.