In een tijd met woningnood, worden er steeds meer werkruimtes omgetoverd tot living. Het gaat dan bijvoorbeeld om werkplaatsen, fabriekshallen, werkzolders en machineruimtes. Je stript de werktuigen en staat dan in ruimtes die meteen al de industriële woonstijl ademen. Want vaak zie je zware ijzeren balken met stevige nagels, betonnen dekvloeren en ijzeren schuifdeuren op zulke plekken. Mocht je van de industriële woonstijl houden, dan zijn zulke plekken dus eigenlijk in de basis al meteen af. Maar ook als je niet in een fabrieksruimte of een loft terecht kunt, kan je nog steeds een industriële woonstijl creëren. En een van de meest markante zaken is dan het aanschaffen van een industriele keuken.

Grof hout en roestig ijzer

Sommige inbouwkeukens verwijzen lichtjes naar de industriële woonstijl. Anderen zijn één en al industrie-georiënteerd. Het is aan jou om te kijken hoe ‘zwaar’ je wilt inzetten op de industriële woonstijl. Een echte industriele keuken heeft een betonnen aanrechtblad. Hier past niet het gladde, gepolijste natuursteen. Een van de kernzaken van de stijl is namelijk ruwe, zwaar aandoende en grove materialen. Waarbij ook een roestkleur goed past. Niet roest zelf, want je wilt de hygiëne in je keuken wel op peil houden. 

Uit de kluiten gewassen, zo’n industriele keuken

Industrieel staat ook voor groot. Als je nu slechts een kleine keukenruimte hebt, dan komt een daarin geplaatste industriële keuken niet goed tot z’n recht. Zo’n keuken wil absoluut ruimte en dan gaat het voornamelijk om hoogte. Want de gemiddelde fabriekshal heeft z’n plafonds een stuk hoger hangen dan de gemiddelde woonkamer. Soms kun je door het vellen van een niet dragende muur de nodige ruimte scheppen om alsnog zo’n stoere industriekeuken te kunnen plaatsen. 

De beperkte kleurwaaier van de industriele keuken

De typische industriële stijl moet het niet hebben van knallende of al te sterke kleuren. Neutraliteit is hier de norm. Wil je het zo veilig mogelijk doen, dan blijf je qua tinten binnen het grijs, zwart of wit. Bruin of bruinrood mag ook zolang het maar aan een roestkleur doet denken. Ga je dit kleurenpalet toepassen op je keuken, dan krijg je er eentje met een behoorlijk minimalistisch uiterlijk. Vooral het grijze beton doet het goed in zo’n keuken. Zwart zou je qua accenten moeten benutten. Want grote zwarte vlakken maakt de keuken vaak te somber. Bij de toegepaste metalen delen is zwart wel interessant, of juist roestbruin. Vermijd ook kleine frivole kleurtjes, dat gaat als een vlag op een modderschuit staan.

Strakke stellingen en zichtbare spullen

Wees spaarzaam met kastjes bij een industriele keuken. Zo’n keuken wordt mooier door gebruik te maken van open planken. Die zijn dan natuurlijk niet van kunststof maar tonen heel degelijk. Je hebt de keuze uit dikke houten planken (steigerhout!), metalen stellingen of echt dik glaswerk. Je bergt bijna nooit iets op in zo’n keuken maar etaleert het meteen. Zoals vroeger de tools van de industrieel medewerker ook vrij aan de wand werden gehangen om ze onmiddellijk te kunnen pakken. Verder heeft je keuken dan strakke lijnen en zeer functionele indelingen. Het lamplicht dat de keuken op doet leven, komt vanuit hanglampen met industriële uitstraling en opvallende, grote armaturen. Denk aan vintage gloeilampen of armaturen met draadgaas. Zulke lampen geven onmiddellijk karakter aan je keuken. Toon je keukenapparaten, toon ze dan in roestvrijstaal of aluminium.

Klik hier voor meer informatie over keukens. 

Door bmed